Knižný sprievodca informuje o dávnej Rímskej ríši popri Dunaji

13.10.2011 Bratislava

Bratislava 13. októbra (TASR) – Sprievodcom po takmer dvojtisícročnej histórii strednej Európy je kniha Rímske pamiatky na strednom Dunaji od Vindobony po Aquincum. Dielo tímov odborníkov zo SR, z Rakúska, Maďarska a Moravy je prvou kompletnou publikáciou o všetkých viditeľných lokalitách súvisiacich s pobytom rímskych légií od prvého storočia popri Dunaji, ktorý sa stal hranicou Rímskej ríše tzv. Limes Romanus.

\"Kniha vyšla v slovenčine a v tlači sú jej mutácie v angličtine, nemčine a maďarčine,\" povedal na jej stredajšej (12.10.) prezentácii na pôde Rakúskeho veľvyslanectva v Bratislave vedúci slovenského projektu Vladimír Turčan z Archeologického múzea Slovenského národného múzea.

Na území bývalej rímskej provincie Panónia na pravom brehu Dunaja legionári budovali reťaz pevnosti. Niektoré objekty z nich sú pomerne zachované, iné na základe archeologických výskumov majú aspoň zakonzervované základy, alebo sú muzeálne zbierky nájdených exponátov.

\"Rímske centrum bolo v Carnuntume, ktoré je veľmi zachované múzeum pod holým nebom. Teraz je súčasťou Dolnorakúskej výstavy, ktorú už navštívilo vyše 55.000 záujemcov,\" konštatoval spoluautor rakúskej časti knihy Otto H. Urban.

Podľa slovenskej archeologičky Margaréty Musilovej je záujem Rakúska, Maďarska a Slovenska zapísať toto územie rímskych pamiatok do zoznamu UNESCO.

\"Významnou súčasťou je antická Gerulata v Rusovciach, kde sa našlo päť pohrebísk i stavba s podlahovým vykurovaním,\" pripomenula Jaroslava Schmidtová z Múzea mesta Bratislavy.

\"Publikácia na 200 stranách obsahuje najnovšie výskumné poznatky, ktoré ešte neboli zverejnené. Sú v nej všetky vojenské pamiatky a lokality či múzeá s antickými expozíciami popri Dunaji od Viedne cez Bratislavu po Budapešť,\" povedal pre TASR Turčan.

Tím archeológov z každej krajiny spolupracoval s pracovníkmi múzeí, fotografmi či počítačovými expertmi, ktorí robili 3D rekonštrukcie zaniknutých objektov a lokalít. Okrem celkových máp jednotlivých krajín obsahuje miestne turistické orientačné mapky, adresy múzeí s telefónnym číslom, e-mailovou adresou a internetovou stránkou. Nechýbajú informácie o doprave - spoje, km, minutáž, cyklotrasy i GPS. Texty dopĺňa množstvo farebných fotografií a kresby. Čitateľ sa dozvie, ako Rimania dobyli strednú Európu, i o vláde Marca Aurelia na tom území, ktoré sa mu stalo osudným, pretože vo Vindobone podľahol morovej epidémií roku 180 a Rimania už hranice za Dunaj neposunuli.

Slovenské lokality začínajú hradom Devín a spomínané sú nápisy, zakonzervované základy a iné pamiatky v rôznych obciach.

Knihu vydala Nadácia pre záchranu kultúrneho dedičstva s podporou Ministerstva kultúry SR, UNESCO a Vyšehradského fondu.
 

Vyberte región